Főoldal / Blog / Acélszerkezetes csarnokok

Csarnokok építésének folyamata

Tervezés

Az acélszerkezetes csarnokok építésének első lépése a tervezés.


Szerkezet gyártása

A terveket ismerve a folyamat a második fázisába lép, vagyis a szerkezet legyártásába. Ilyenkor történik a zártszelvények, IPE, HEA szálak méretre vágása, talplemez ráhegesztése, furatok készítése. Ekkor készülnek el a tartóoszlopok, gerendák, merevítők.


Kivitelezés

A gyártás megtörténte után a tőcsavarok helyének kialakítása történik, amire később majd a tartóoszlopok kerülnek.

A következő fázis a kivitelezés. Ennek első lépése a földmunkák elvégzése. Ezek után következhetnek a kőművesmunkák. Elsősorban elkészítésre kerül az építményt körülhatároló sávalap, és az ezen elhelyezkedő, eközben tartóoszlopok alatt lévő pontalapok kialakítása. Fontos tényező, hogy a betonba megfelől vasalási szerkezet kerüljön.

A következő fázisban az acélszerkezet felállítására kerül sor. Ekkor az egyes elemeket daru segítségével a helyükre emeljük, majd a korábban kialakított furatoknál a megfelelő csavarok használatával összeillesztjük.

Ezt követően helyére kerülnek a szelemenek, amik majd később a tetőpaneleket fogják.

A következő lépés a szendvicspanelok felhelyezése. Először a tető profilú, majd az oldalfal profilú szendvicspanelek kerülnek felhelyezésre.

Végezetül felkerülnek a szegélyek, különböző nyílászárók, paneltoldások bádogos szegései, amelyeknek a szerepét élhajlított lemezárú tölti ki. Illetve felkerül a csatorna, a hozzá tartozó kiegészítőkkel együtt.