Főoldal / Acélszerkezetek / Ipari acélszerkezetek / Hűtőházak

Hűtőházak építése

A hűtőházak az általános megoldásokon felül speciális igényeket is támasztanak az építőipar elé, hiszen számos energetikai-, illetve élelmezés egészségügyi kritériumnak is meg kell, hogy feleljenek.


Alapvető kérdések egy hűtőház tervezésénél

Milyen típusú maga a hűtőház: előkészítő-, hűtőtároló-, technológiai hűtőház?

Az épület alapterületének mérete.

Műszaki berendezések az épületben.

A későbbiekben hűteni kívánt termékek/alapanyagok.


Ezek tisztázása után lehet elkezdeni a valódi kalkulációt.

Az épület paramétereit tekintve meg kell felelnie minden hatályos jogszabálynak, emellett megfelelő terveket kell készíteni a technológiai elvárások miatt. Szintén fontos megfelelni a szigorú higiéniai és egészségügyi előírásoknak. Mindezek után masszív épületszerkeztre van szükség, amelyre tökéletesen kivitelezett hőszigetelés és párazárás kerül.


Mégis hogyan építhetünk tartós hűtőházat?

Mint minden más ipari létesítménynél, a hűtőházaknál is a tartósságra kell törekedni. Az épületben a munka folyhat szezonálisan, de akár egész ívben, így nagy terhelésnek van kitéve az épület. Sőt, ezekre az építményekre kifejezetten nagy hatással vannak a külső-, és éghajlati tényezők.

Erre nyújt tökéletes megoldást a könnyűszerkezetes építési technológia:

  1. Az acélvázaknak köszönhetően az épületnek rendkívüli stabilitása van, így könnyen megoldható nagyobb, akár 25-30 méteres fesztáv is.
  2. A szendvicspanel burkolatnak köszönhetően könnyen meg lehet oldani a magas hatásfokú szigetelést, mivel a szendvicspanel vastagságához képest igen nagy hőszigetelő képességgel rendelkezik. Ettől fogva rengeteg energiát lehet megspórolni a hűtésen.
  3. Megfelelő bevonattal ellátva az acél a legkorrózióállóbb alapanyag, amely ellenáll a hűtőház párás, korrodáló levegőjének.
  4. Tervezéskor figyelembe kell venni a használatos gépek optimális elrendezését, személyi mozgásteret, illetve lehetővé kell tenni a munkagépek mozgathatóságát is. Ezek ismeretében lehet meghatározni a megfelelő alapterületet, illetve belmagasságot az épülethez.
  5. A szendvicspaneles építési mód hatalmas előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt lehet monumentális méretű építményeket felhúzni.

A technológiai hűtőház - a legkülönlegesebb hűtőüzem az élelmiszeriparban

A technológiai hűtőházak szerves részét képezik a feldolgozó-, illetve előállító iparnak. Ilyen lehet például húsfeldolgozás, vágóhidak, baromfiipar, sertésipar, tejüzemek, zöldség-, és gyümölcsfeldolgozás, esetleg konzervgyártás. Az élelmiszeri hűtőház esetében rengeteg sajátosságot kell megoldani:

A hűtőtermek kialakításánál fontos, hogy meg kell akadályozni a talaj felfagyását. Erre a vízáteresztő talajtípusoknál van szükség, amire tökéletes megoldást nyújt a talajfűtés.


Az épület tartószerkezete

Az elsődleges tartőszerkezeti rendszer az egymás után sorolt tartószerkezetből, és merevítésekből áll. A szerkezet teherbírása függ az épület fesztávolságától, magasságától, burkolatától, és egyéb tényezőktől, például közbenső szinttől. Az épület teljesen az építtető igényeihez van igazítva, legyen szó funkcióról, vagy esztétikáról. Az acél főtartó szerkezet felületkezelését a lehetőségek és az igények függvényében kell meghatározni, lehet többrétegű festett, esetleg tüziharoganyzott. Mindemellett minden műszaki kritériumnak is meg kell felelnie a csarnoknak.

A főtartószerkezetre kerül az úgynevezett másodlagos teherhordó szerkezet, melynek feladata a tető-, illetve falburkolat súlyát ráterhelni az elsődleges teherhordó szerkezetre. Mindezt a magas minőségű tüzihorganyzott C és Z profilú szelemenek teszik lehetővé.